Грција ја презеде “најамбициозната агенда за реформи што ја видовме во последниве години”, рече генералниот секретар на ОЕЦД.

По неколку години агонија и длабоки реформи, грчката економија е конечно на патот кон закрепнување, објави во понеделникот Организацијата за економска соработка и развој. Јавните финансии имаат стекнато доверба, а инвеститорите уште еднаш се уверени во изгледите за Грција, објави ОЕЦД во извештајот за земјата.

Но, Атина сé уште мора да се справи со невработеноста, сиромаштијата и нееднаквоста што остануваат високи, рече ОЕЦД. “По значителни реформи, наплатата на Грција од длабоката економска депресија на крајот добива сила”, се вели во соопштението на организацијата. “И покрај овие позитивни трендови, невработеноста, сиромаштијата и нееднаквоста остануваат високи, платите се ниски, инвестициите остануваат недоволни, а продуктивноста продолжува да паѓа”, предупреди тој. И додаде дека “јавната администрација сé уште се соочува со значителни предизвици во однос на ефикасноста и додека наплатата на даноците е подобрена, избегнувањето на платите останува широко распространето”.

 

 

 

Грчката невработеност, највисока во еврозоната, постепено ќе опаѓа на 20,4 отсто во 2018 година и 19,4 отсто следната година, предвидува ОЕЦД. Генералниот секретар на ОЕЦД, Ангел Гурија, за новинарите во Атина изјави дека грчката економија сега ќе се зголеми за 2,0 отсто оваа година и за 2,3 отсто во 2019 година. Бруто домашниот производ на Грција (БДП) покажува зголемување од 1,4 отсто во текот на изминатата година, по девет години длабока рецесија предизвикана од должничката криза. “Ова е приказна за вашиот успех и за грчкиот народ”, рече Гурија на заедничката прес-конференција со премиерот Алексис Ципрас.

Грција ја презеде “најамбициозната реформска програма што ја видовме во последниве години”, рече Гурија, “програма која почнува да работи”. Грчкиот долг мораше да биде “ослободен, реконструиран”, рече Гурија. “Прашањето на долгот треба да се реши од страна на институциите”, рече тој за тековните преговори за долг со Европската унија и со Меѓународниот монетарен фонд. Министрите за финансии на еврозоната во петокот поставија двомесечен краен рок за да се согласат со исклучително истражуваниот излез на Грција од осумгодишните програми за спасување.

Грција е во рацете на три програми за спасување од 2010 година, кога нејзините јавни финансии се распаднаа, ја туркаа земјата во длабока економска депресија и доведоа до криза во еврозоната. Атина сé уште мора да ги спроведе своите најнови реформи, вклучувајќи и круг на контроверзна приватизација, при што министрите од еврозоната инсистираа на целосен извештај за министерските разговори во Луксембург на 21 јуни.