Продолжуваат хакерските напади кои се повеќе се носочени кон банките.

Грчка хакерска група соопшти дека извршила кибер напади врз водечките турски банки и врз една консултантска компанија од сферата на одбраната. 

Во соопштението објавено на социјалните мрежи, групата наведува дека нападите претставуваат одговор на „турските провокации“ во реонот на островите Имија/Кардак во Егејското Море.

При нападите, хакерите ги блокирале електронските пошти и кодовите за пристап до банките, меѓу кои е и „Зираат Банкаси“.

Провокациите за кои говорат хакерите се однесуваат на инцидентот од понеделникот вечерта, кога во реонот околу островот Имија/Кардак се судрија турски и грчки брод, при што е предизвикана само материјална штета, но не е повреден ниту еден од членовите на двата екипажи.

Атина и Анкара спорат околу суверенитетот над Имија/Кардак и двете земји го светаат островот за свој.