Грција го засили распоредот за плаќања бидејќи сакаше да го зајакне својот имиџ на пазарите на обврзници, по децениската финансиска криза и конечно го исплати својот последен заем на ММФ.

Атина беше принудена да прифати неколку меѓународни спасувачки пакети откако задолжувањето на меѓународните должнички пазари стана премногу скапо.

Со оглед на тоа што Европскиот механизам за стабилност на ЕУ претходно потврди дека неподмирените заеми во вкупна вредност од 1,86 милијарди евра (2 милијарди американски долари) може да се подмират предвреме, повлекувајќи ја обврската за заеми на блокот да се даваат паралелно, „Грција ќе ги надомести (Меѓународниот монетарен фонд ) до крајот на април“, изјави изворот за Франс прес.

По издржувањето на длабоката криза од 2009-2019 година, Грција сè уште го има највисокиот јавен долг на ЕУ во однос на БДП. Официјалните прогнози ја покажуваат бројката за 2022 година на 189,6 отсто од БДП, од 197,1 отсто во 2021 година и 206,3 отсто една година порано.

Рејтинг агенцијата Фич ја ревидираше својата прогноза за Грција нагоре од стабилна на позитивна на почетокот на годината, иако пред да избие конфликтот во Украина.

Агенцијата истакна дека има посилен раст од очекуваниот и пад на долгот, бидејќи државната помош поврзана со пандемијата значително се намалува.