Next.e.GO Mobile SE и Enterprise Greece-државна агенција за инвестиции и промоција на трговијата, потпишаа прелиминарен договор за основање на заедничко вложување во Грција. Идејата е да се започне заедничко производство на електричен автомобил со четири седишта.

Проектот ќе биде целосно спроведен во рок од 24 месеци. Според „Ентерпрајз Грција“, конечниот договор се очекува да биде готов во рок од три месеци.

Двете страни постигнаа принципиелен договор за соработка. Како резултат, тие формираа работна група за расчистување на деталите за рамката и условите за спроведување на производствен погон во Грција.

Со работната група ќе претседаваат Џорџ Филиопулос, извршен директор на Enterprise Greece и Улрих Херман, извршен директор на Next.eGO Mobile

Next.eGO исто така има намера да формира кампус за технологија и иновации во Грција, објави Ентерпрајз Грција.

Германската компанија вели дека договорот служи за создавање на нејзиниот прв производствен погон надвор од Германија. Ова е важен чекор на патот кон меѓународниот раст на e.GO и е целосно во согласност со неговата мисија да ја трансформира урбаната е-мобилност, соопшти компанијата.

Проектот предвидува инвестиција од 100 милиони евра и создавање на 1.000 директни работни места, додаде прес-службата на грчката влада.

Капацитетот на планираниот капацитет за производство ќе биде 30 илјади електрични автомобили годишно.

Договорот со Next.e.GO Mobile доаѓа само неколку недели откако грчката влада и групацијата Фолксваген објавија договор за иновативен проект за е-мобилност на островот Астипалаја.

Проектот вклучува замена на сите автобуси во градот со електрични возила, како и стимулации за локалните граѓани, како и за пешаците. Следниот чекор во проектот вклучува тестирање на возила без екипаж на територијата на островот.