Обновливите извори на енергија ги исполнија сите потреби на Грција за електрична енергија за прв пат минатата недела, објави независниот оператор за пренос на електрична енергија во земјата АПТО. За најмалку пет часа во петокот, обновливите извори сочинуваа 100 отсто од производството на енергија во Грција, достигнувајќи рекордно високо ниво од 3.106 мегават часови.

Соларната енергија, ветерот и хидроцентралите претставуваа 46 отсто од енергетскиот микс на нацијата во осумте месеци до август оваа година, во однос на 42 отсто во истиот период во 2021 година, според грчкиот еколошки тинк-тенк The Green Tank.

Грин Танк го нарече тоа, „рекорден оптимизам за транзицијата на земјата кон чиста енергија, одвикнување од фосилни горива и обезбедување на нашата енергетска доволност“.

„Европските земји како Грција брзо се оддалечуваат од фосилните горива и кон евтината обновлива електрична енергија. Пресвртницата што ја достигна Грција докажува дека електричната мрежа во која доминираат обновливите извори е на повидок“, изјави Елизабет Кремона, аналитичарка во енергетскиот тинк-тенк Ember, за Euronews Green.

„Ова, исто така, јасно покажува дека системот за електрична енергија може да се напојува од обновливи извори на енергија без да се загрози доверливоста. Но, останува уште повеќе да се направи за да се осигура дека обновливите извори на енергија ќе ги надминат фосилните горива во електроенергетскиот сектор на Грција во текот на целата година“.

Тоа е значајна пресвртница во историјата на електроенергетскиот систем на земјата и ги следи светлите вести дека обновливите извори целосно го задоволуваа порастот на глобалната побарувачка за електрична енергија во првата половина на 2022 година. Но, транзицијата на Грција кон чиста енергија не беше сосема јасна. Како и другите европски земји, Грција ја намали зависноста од рускиот гас по војната во Украина со зголемување на увозот на течен природен гас (LNG) за да ги задоволи своите потреби. Исто така, го засили ископувањето јаглен, потиснувајќи го својот план за декарбонизација.

Грција има за цел да го удвои својот капацитет за зелена енергија за да сочинува најмалку 70 отсто од нејзиниот енергетски микс до 2030 година. За да помогне во постигнувањето на таа цел, владата се обидува да привлече околу 30 милијарди евра европски фондови и приватни инвестиции за да ја надгради својата електрична мрежа. Планира да има 25 гигавати инсталиран капацитет за обновлива енергија од околу 10 гигавати сега, но аналитичарите велат дека Атина може да ја достигне таа цел порано.

Преземено од Пари