Прометот на пазарот на игри се зголемува со стапка од 35 отсто во однос на минатата година. Вкупниот приход од игри изнесуваше 3,1 милијарди евра во споредба со 2,3 милијарди евра во соодветниот месец од 2022 година, објави Катимерини. Во поединечните бројки, онлајн коцкањето генерира обрт (TГР) од 2,3 милијарди евра.

Прометот на казината се зголеми на 165,9 милиони евра од 101,4 милиони евра јануари минатата година. Податоците за јануари објавени од Хеленик Гејминг Комишн се индикативни за динамиката со која започна 2023 година.

Иако нема апсолутна споредливост на податоците од овој јануари со минатогодишните, бидејќи извесно време на почетокот на 2022 година сè уште беа во сила рестриктивните мерки поради пандемијата, ова се карактеризира како „незначително“ отстапување бидејќи, „основните агрегати од 2022 година беа многу блиску до оние од 2019 година“. Промет или ТГР е вкупниот износ што го обложуваат играчите.

Ако добивките на играчите се одземат од ова, се добива бруто приход од игри, исто така наречени перформанси на игри. Ова е основна метрика што ја користат компаниите во индустријата за игри и обложување. Овој бруто приход од коцкање е еквивалентен на „продажба“, а не на „профит“ или „добивка“. Споредено со јануари 2022 година, зголемувањето на облозите достигнува 35 отсто. Така, во јануари беа ставени облози во вредност од 3,1 милијарди евра.

Сепак, вкупниот промет во онлајн компаниите се зголеми за 36 отсто, а нивниот бруто приход за 14 отсто.