Групацијата Уникредит беше прогласена за „Банка на годината за 2023 година на глобално ниво“ на годишната церемонија на британскиот магазин „The Banker“ во Лондон, како и „Банка на годината во Западна Европа“, „Банка на годината во Италија“. и „Банка на годината во Бугарија“.

Како еден од водечките одредници во индустријата за исклучителни перформанси во банкарскиот сектор, наградите за Банка на годината на списанието The Banker ги оценуваат водечките светски финансиски институции врз основа на нивната способност да генерираат профит, да стекнуваат стратешка предност и да им служат на нивните пазари. The Banker, дел од Financial Times Group, објавува економски и финансиски информации за светскиот финансиски сектор и изгради репутација за објективно и проникливо известување од своето основање во 1926 година.

Коментирајќи го успехот на UniCredit оваа година, Џој Мекнајт, уредник на списанието, рече: „UniCredit е импресивна приказна за пресврт, обезбедувајќи зголемување на профитот од повеќе од 200% во текот на целата година што се разгледува, намалувајќи ја својата база на трошоци и постигнувајќи го најдоброто досега. резултатите од првиот квартал во 2023 година. На добар пат е да го исполни својот стратешки план „UniCredit Unlocked“ за 2022-2024 година, кој има уште повисоки амбиции. Банката е во втората фаза од својата индустриска трансформација, со значителни инвестиции во дигитализација и податоци. Покрај реконструкцијата на својата ИТ архитектура преку API и „облак“ инфраструктура, Уникредит инвестира во дигитализација на сите свои процеси со цел да го подобри искуството на вработените. Нејзината посветеност на принципите ESG е пред нејзините конкуренти, особено нејзините напори да го зајакне својот фокус на социјалните прашања. Нејзините значајни партнерства со Алианц и Азимут ја илустрираат визијата на банката за обезбедување одлични услуги и понуди за клиентите“.

Во изминатите две години, од лансирањето на стратешкиот план „Unicredit Unlocked“, UniCredit Group неуморно работеше на својата културна и индустриска трансформација, усогласувајќи ги своите системи, зголемувајќи ги своите дигитални и податочни способности и вградувајќи ги принципите ESG во сè што прави – со цел да стане фундаментално подобра, посилна банка за заедниците што ги опслужува.

Андреа Орсел, извршен директор на Групацијата и претседател на Извршниот одбор на UniCredit Bank во Италија, рече: „Ние сме исклучително горди на овие достигнувања, кои ја демонстрираат колективната сила на нашите тринаесет банки низ Европа и дека нашите клиенти се во центарот на сè. ние правиме.

Сето ова, се разбира, беше овозможено од нашите колеги кои се обединија зад нашата стратегија и културата на извонредност што ја негуваме во нашата банка. Ќе продолжиме да се трудиме да бидеме уште подобри во име на нашите клиенти и заедници на нашиот пат да бидеме банка за иднината на Европа“.

Претходно оваа година, магазинот The Banker, исто така, ја прогласи UniCredit Bank за „Најдобра банка за иновации во дигиталното банкарство во Западна Европа“ и „Најдобра банка за плаќања“ во програмите за награди за иновации за дигитално банкарство и трансакциско банкарство.

Овие нови награди се значајно признание за моментумот на тековната трансформација на UniCredit Bank, за што сведочи овогодинешните Euromoney награди за извонредност, кога банката беше прогласена за најдобра банка во централна и источна Европа, најдобра банка и најдобра инвестициска банка во Италија и други четири земји каде што е присутна банката.