Во моментов третиот највреден фудбалски клуб во светот, Манчестер Јунајтед, беше мета на хакери кон крајот на минатата недела. Непознати напаѓачи провалиле во нивниот компјутерски систем и го заразиле, како што изгледа со некаков вид на уценувачки малициозен софтвер.

Експертите на клубот реагираа брзо и спречија понатамошно ширење на малициозната програма со цел да се намали штетата што хакерите може да им ја направат, а делумно и успеаја во тоа. Веб-страницата, услугата за односи со медиуми, веб-продавницата и другите основни системи не беа погодени од нападот, ниту пак ги загрози податоците на нивните претплатници, обожаватели или клиенти.

Клубот исто така ја повика владината агенција за сајбер безбедност (Национален центар за сајбер безбедност) заеднички да го испитаат овој безбедносен инцидент и да обезбедат нормално функционирање на компјутерската инфраструктура во клубот.

Сепак, дури и сега, една недела по нападот, се чини дека ситуацијата сè уште не е решена внатрешно. Англиските медиуми пренесуваат дека напаѓачите бараат откуп од Манчестер Јунајтед, чија сума е неофицијално утврдена на ниво од неколку милиони фунти. Во случај да не платат откуп, тие би можеле да ризикуваат напаѓачите да им нанесат далеку поголема штета со објавување доверливи информации во јавноста.