Новата банкнота од еден милион боливар – најголемата апоен во историјата на земјата – во моментов чини само 0,53 центи

Венецуела ќе пушти во оптек седумцифрен боливар бидејќи незапирливата инфлација во земјата ги принуди луѓето да користат долари за дневни трансакции.

Централната банка на земјата на својата веб-страница во петокот објави дека ќе издаде нови банкноти од 200.000, 500.000 и 1.000.000 боливари, објави Блумберг. Целта е „да се исполнат барањата на тековната економија“, рече институцијата, без да наведе повеќе детали.

Новата банкнота од еден милион боливари – најголемата апоен во историјата на земјата – во моментов чини само 0,53 центи од американскиот долар.

Економијата на Венецуела нема потреба од коронавирус за да падне во криза. Се намалува седма последователна година во 2020 година, а владата го игнорира растечкиот број на доларни трансакции стимулирани од чести прекини на електрична енергија што спречуваат употреба на кредитни и дебитни картички на сметка на готовина. Околу 66% од трансакциите во земјата се вршат во странска валута, според „Екоаналитика“.

Иако доларот се повеќе се користи, венецуелците и понатаму се потпираат на боливарот за јавни плаќања и купување гориво субвенционирано од државата. Метрото во главниот град Каракас неодамна воведе електронски систем за плаќање откако редовно престана да им наплаќа на патниците за недостаток на готовина.

Претседателот Николас Мадуро изјави дека планира да воведе целосно дигитална економија во 2021 година по три години хиперинфлација, што ја принуди земјата да печати се повеќе деноминирани банкноти, што на крајот се покажа како бескорисно.

Инфлацијата во земјата се забрза за 3000% само во последните 12 месеци, според индексот на Блумберг.

Во октомври тој увезе хартија за банкноти со намера да печати пари со номинална вредност од 100.000 боливари, но таа вредност исто така забрзано застарува.