ИСТАНБУЛ (Ројтерс) – Хонда одлучи да стави крај на производството на автомобили во Турција по завршувањето на производството на својот модел Civic Sedan во 2021 година, се вели во соопштението на компанијата денес.

Таа рече дека ја донесе одлуката поради развојот на електрификација во индустријата на глобално ниво и потребата да се обезбеди соодветен производствен капацитет.

Операциите во автомобилската област, кои вклучуваат увоз и дистрибуција на возила, ќе продолжат, рече Хонда, додавајќи дека нејзините моторциклични операции нема да бидат погодени од оваа одлука.