Според првата прелиминарна процена, годишната стапка на инфлација во еврозоната во март паднала од 2,6% во февруари на 2,4%, објави денес Евростат на својата веб-страница.

Се очекуваше на пазарот дека инфлацијата ќе остане непроменета на месечното ниво од 2,6%.

Цената на енергијата во еврозоната падна за 1,8% на годишно ниво, додека цените на услугите се зголемија за четири проценти во истиот период.

Храната, алкохолот и тутунот поскапеле за 2,7%, а индустриските производи, освен енергијата, за 1,1%.

На месечно ниво цените во еврозоната пораснале за 0,8% за месецот март.

Годишната стапка на основната инфлација во еврозоната исто така падна во март, од 3,1% во февруари на 2,9% и сега е најниска од февруари 2022 година.