Здружението „Гласот на претприемачите“ предупредува дека даночната стапка на кафето во Хрватска е исклучително висока – дури 35 проценти, бидејќи овој омилен пијалок на многумина се смета за луксузно добро. Тие нагласуваат дека ова се уште не е смислен потег, бидејќи според истражувањето од 2017 година, дури 93 отсто од Хрватите пијат кафе. Здружението „Глас на претприемачите“ ја повика Владата на Република Хрватска да го намали тој данок.

Во Хрватска специјалниот данок на кафе е 6-20 куни за килограм, односно со ДДВ кафето се оданочува со приближно 35 отсто по шолја, додека во Словенија на пример се оданочува со приближно 9 отсто по шолја. Така, потрошувачката на мелено кафе по глава на жител во Словенија е уште поголема отколку во Хрватска токму поради понискиот ДДВ и укинувањето на специјалниот данок на кафе.

Поради големото даночно оптоварување, потрошувачите во Република Хрватска не можат да си дозволат да консумираат кафе до степен до кој имаат предност за овој производ, а оваа лишување не само што е неповолна за потрошувачите, туку и за државниот буџет.

Според истражувањето на Ипсос од 2017 година, повеќе од 93 отсто од хрватските граѓани пијат кафе, па затоа е лудо да се мисли дека кафето е луксузно добро. Понатаму, кафето, т.е. кофеинот, има докажано позитивни ефекти врз нашето тело (од подобрување на когнитивните вештини, фокус, меморија, до спречување на кардиоваскуларни болести), така што специјалниот данок на кафето нема смисла дури и од оваа гледна точка, анализира Вечерњи лист.

Од специјалниот данок на кафе во Хрватска во 2021 година се собрани околу 118 милиони куни, што е 0,7 отсто од вкупниот приход од акцизи и специјални даноци во Република Хрватска.