Инфлацијата во Европската унија значително забави на почетокот на годината, објави Евростат, потврдувајќи ја проценката за благо забавување на растот на потрошувачките цени во еврозоната.

На ниво на ЕУ, годишната стапка на инфлација, мерена преку хармонизираниот индекс на потрошувачките цени, кој овозможува споредба меѓу земјите-членки, во јануари се намали на 3,1 отсто, од 3,4 отсто во претходниот месец и со тоа се изедначи со нивото од ноември. На месечна основа, цените се лизнаа за 0,2 отсто, откако во декември беа зголемени за 0,1 отсто, покажуваат табелите на Европскиот завод за статистика. Во јануари, годишната стапка на инфлација мерена со ХИЦП изнесуваше 2,8 отсто во еврозоната, согласно проценката на Евростат објавена на почетокот на февруари. Во декември таа изнесуваше 2,9 отсто, објави Хина.

Цените на енергијата најмногу паднаа на почетокот на годината во еврозоната, за 6,1 отсто во однос на истиот период лани, поблаг од декември. Свежата храна поскапела за 6,9 отсто во однос на јануари лани, речиси исто како и претходниот месец.

На месечна основа, цените во 20-члената економија во јануари паднаа за 0,4 отсто, откако во декември пораснаа за 0,2 отсто. Во јануари 2023 година, годишната стапка на инфлација во еврозоната беше 8,6 отсто, а на ниво на ЕУ достигна 10 отсто. Естонија е најлоша, а по неа е Хрватска Романија, која не е во еврозоната, имаше убедливо највисока годишна стапка на инфлација во ЕУ на почетокот на 2024 година, од 7,3 отсто.

По Романија, меѓу земјите кои не се дел од еврозоната, цените најзначајно пораснале во Полска и Бугарија, за 4,5, односно 4 отсто. Убедливо, потрошувачките цени повторно имаа најблаг пораст во Данска, која не е членка на еврозоната, за 0,9 отсто во споредба со јануари минатата година, се наведува во извештајот на Евростат.