Од првиот ден од 2022 година, Libor, референтната каматна стапка што со децении се користи за одредување на цената на финансиските инструменти, ќе престане да се наплаќа, по светскиот скандал, кога беше откриено дека банките ја местеле во нивна корист.

Исклучувањето на Libor значи дека сите инструменти кои ја имаат таа цена во цената ќе мора да се префрлат на алтернативна стапка од почетокот на годината. Хрватската народна банка не очекува никакви проблеми со транзицијата, пишува „Пословни“, додавајќи дека останале околу една милијарда куни кредити поврзани за Либор.

На локалниот пазар, најголемиот дел од кредитите и заштедите со променлива каматна стапка се поврзани со националната референтна стапка (NRS) Euribor, каде што нема промена. „Во Хрватска останаа мал број заеми поврзани со CHF Libor, со вкупна вредност од околу 300 милиони куни, како и заеми во вредност од околу 650 милиони американски долари поврзани со USD Libor“, соопшти Централната банка на Хрватска.

Иако неговата важност опадна по скандалот со местењето и најавата за исклучување, вредноста на инструментите на почетокот на оваа година достигна околу 265 милијарди долари на глобално ниво. Исклучувањето на Libor беше поттикнато од светските регулатори по откритието дека најмоќните банки со години поставуваат котации за да остварат дополнителен профит. Скандалот е откриен во 2012 година, но се претпоставува дека местењето траело од 2003 година или уште порано.

Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase и Royal Bank of Scotland учествуваа во ова за да ги направат своите трговски позиции попрофитабилни.