Министерството за економија и одржлив развој ќе побара од големите трговци да ги вратат поголемиот дел од цените за некои од 360-те прехранбени производи од основната кошница пронајдени во апликацијата Price Movement на нивоата што беа на 31 декември минатата година.

Претставници на 10-те најголеми трговци на мало во Хрватска, од Конзум до Лидл, Кауфланд, Спар и Томи, вчера беа поканети на состанок во Министерството.

Соговорниците блиски до Владата не кажаа што ќе се случи доколку трговците не се согласат на ова нивно барање, но велат дека ги имаат на располагање сите инструменти, пишува Јутарњи лист.

Тие инструменти може да бидат проширувањето на листата на замрзнати производи, на која сега има осум намирници, но, според соговорниците на весникот, може да биде и замрзнувањето на цените на 100-те најпродавани производи, како и враќањето на цените на претходен датум од минатата година.

Разговорите со трговците ќе се одвиваат поединечно, пишува Јутарњи лист, а вицепремиерот Олег Бутковиќ изјави дека во некои прелиминарни разговори еден од 10-те големи трговци веќе изразил подготвеност да ги врати цените на нивото од 31 декември минатата година.