Ресторан од централна Истра, чиј објект работи во текот на целата година, се пожали на Глас Истра на недостаток на работна сила, пренесува Н1 Инфо.

Тој сакаше да го сподели своето искуство во кое преку тендер бараше повеќе вработени за неговиот објект: готвач, келнер, келнерка и помошник готвач.

Нему му велат дека од 25 невработени кои се достапни за тие работни места, четворица се јавиле во Службата за вработување. Нудам плата од две илјади евра за готвачот, нешто повеќе од илјада за келнерот и илјада евра за келнерката и помошникот готвач“, рече тој.

Но, одговорите на кандидатите се сведуваа на тоа дека или не се заинтересирани за таа работа, или работат на споредна работа, или работат во странство и моментално статусот на невработени целосно им одговара, пишува Глас Истре.