© Reuters.  HSBC, BNP Paribas, StanChart, Others Launch Hong Kong Blockchain Trade Finance Platform

Новата платформа за трговија со финансиски деривати со блокчејн решенија е развиена од десетина банки, меѓу кои ХСБЦ, БНП Парибас и Стандард чартер, започна оваа недела во Хонг Конг, објави Ројтерс на 31-ви октомври.
Платформата наречена eTrade Connect, и има за цел да ја подобри ефикасноста во финансирањето на меѓународната трговија преку намалување на времето потребно за одобрување на апликациите за трговски кредит од триесет и шест на само четири часа. Се вели дека ХСБЦ заработи 2,52 милијарди американски долари со приходите од трговија во 2017 година, што ја прави една од водечките банки – лидери во оваа индустрија.

Почнувајќи од 2017 година, трансакциите за финансирање на трговијата се во вредност од над 9 трилиони долари, а индустријата и понатаму е многу зависна од наследните системи и тежок систем базиран на хартија, изјави Ројтерс.

Платформата eTrade ги дигитализира трговските документи и автоматизира многу процеси за финансирање на трговијата, насочувајќи ги интеракциите помеѓу партнерите. Покрај ефикасноста, системот се очекува да ги ублажи ризиците од измама во акредитиви (LoC) и други релевантни документи, објави Ројтерс.

Првите успешни трансакции кои требаше да се разменат и потврдат на новата платформа беа купувањата од страна на Pricerite, продавач на мебел и малопродажба на домаќинства. Претседателот на компанијата, Банки Кван, изјави за Ројтерс дека “блокчејнот го претвори тешкиот, комплексен процес во поедноставен, побезбеден и поефикасен начин за спроведување на трговијата”.

Заедно со HSBC, BNP Paribas, StanChart, Земјоделската банка на Кина, беше вклучена во развојот на платформата, која беше олеснета од монетарната управа на Хонг Конг (HKMA).

Трговската платформа we.trade, која исто така ги вклучува HSBC како основач на платформата, заедно со Rabobank, Santander, Société Générale, UniCredit, Deutsche Bank и други, соработуваа со европскиот блокчејн на Hyperledger Fabric, за да ги завршат своите први операции во живо во јули оваа година.

Овој мај, HSBC го заврши она што беше објавено дека е прва во светот трансакција за финансирање на трговијата со помош на блокчејн: LoC (акредитив) за храна и земјоделскиот гигант Cargill, најголемата приватна компанија на САД по приходи.