Најголемата европска банка по актива „HSBC“ ги надмина очекувањата на аналитичарите со својот извештај за првиот квартал, пренесува „CNBC“.

Приходите изнесуваат 20,8 милијарди долари, што е раст од 0,3% на годишно ниво. За споредба, средната вредност на LSEG беше околу 16,94 милијарди долари.

Добивката пред оданочување за периодот јануари-март достигна 12,7 милијарди долари, што е за 2 отсто помалку од 12,88 милијарди долари една година порано. Сепак, сумата ја надмина прогнозата од 12,61 милијарди долари од аналитичарите во проценките составени од банката.

Добивката по оданочување падна на 10,84 милијарди долари, што е намалување од 11,03 милијарди долари во првиот квартал од 2023-та година.

„HSBC“ одобри и прва интердивиденда од 10 центи по акција, како и специјална дивиденда од 21 цент по акција.

Компанијата најави и пензионирање на извршниот директор на групацијата Ноел Квин, кој ја извршуваше оваа позиција речиси пет години.

– Одборот сака да му оддаде почит на раководството на Ноел на компанијата. Ноел имаше долга и истакната 37-годишна кариера во банката и ние сме многу благодарни за овој значаен придонес за групата во текот на многу години – рече претседателот на групата Марк Такер.

„За време на неговиот мандат, „HSBC“ постигна рекорден профит и најсилен поврат во последната деценија“, коментира Ајлин Тејлор, секретар на групата и главен директор за управување во „HSBC“.

Квин ќе остане на функцијата додека банката го започне процесот на потрага по неговиот наследник. „HSBC“ соопшти дека договорила тој да остане достапен до крајот на неговиот 12-месечен отказен период, кој завршува на 30 април 2025-та година, за да ја поддржи транзицијата.

Банката, исто така, објави нето каматна маржа од 1,63%, помалку од 1,69% пред една година.

Основната заработка по акција достигна 54 центи, што е малку повеќе од 52 центи во истиот период минатата година.