Британската банкарска групација ХСБЦ ги ограничува новите состаноци и ги советува инвестициските банкари да ги намалат трошоците за патувања и забава, потег на извршниот директор во заминување Ноел Квин да ги намали трошоците најмногу на големиот европски доверител.

Во последниве месеци, раководството на банката не регрутирало нови вработени кои ќе ги заменат пензионираните или заминатите вработени во некои единици, велат добро информирани извори. И на одредени оддели им е наредено целосно да ги прекинат состаноците, што, сепак, не треба да влијае на услугата на клиентите на шалтер, рече лице запознаено со ова прашање, кое сакаше да остане анонимно.

Инвестициските банкари, пак, се охрабруваат да организираат најмалку три состаноци со клиенти дневно за време на службените патувања за да го искористат максимумот од патувањата. И вработените во некои одделенија се потсетија што се очекува од нив за време на нивните службени патувања.

„Услугата за клиенти е наш приоритет и гарантира дека ги имаме вистинските луѓе на вистинските места“, се вели во официјалното соопштение на HSBC. И додава дека институцијата „работи попаметно и поефикасно искористувајќи ја технологијата и продолжува да управува со трошоците“.

Стегањето на ременот во британскиот банкарски гигант е најновиот доказ дека кредиторите почнуваат да се подготвуваат за очекуваното намалување на каматните стапки од централните банки ширум светот во наредните месеци. Што ќе стави крај на тврдоглаво високата инфлација и каматни стапки кои ги зголемуваат профитите на големите светски кредитни институции како HSBC во последниве години. Европската централна банка веќе ги намали своите клучни каматни стапки за 25 базични поени во јуни и се очекува да направи уште најмалку две намалувања на каматните стапки до крајот на 2024 година, како и Федералните резерви.

Квин, од своја страна, ја подготвува банкарската групација за нов извршен директор откако ги објави плановите да се повлече од раководството. Управниот одбор на банката сака да го финализира изборот на неговиот наследник во следните неколку недели. Дотогаш ветеранот со 37 годишно искуство во доверителот се трудеше максимално да ги стабилизира финансиите на банката. Индустриските аналитичари прогнозираат дека кога HSBC ќе ги објави своите финансиски резултати за вториот квартал подоцна во јули, тие ќе бидат за 4,9% пониски од истиот период во 2023 година, а добивката исто така се очекува да падне.

Во делот на инвестициското банкарство, менаџментот на банкарската групација никогаш не бегаше од поекстремни мерки за намалување на трошоците кога бизнисот се бори поради пресушени зделки и намалена активност на пазарите на капитал.

Во април, HSBC отпушти речиси десетина банкари од нејзиниот оддел за инвестициско банкарство во Азија. Ова беше неопходно поради застојот на активностите во Хонг Конг и Кина, клучните пазари на заемодавецот, бидејќи азискиот гигант продолжува да се бори да ја врати својата економија на цврста основа по крајот на пандемијата COVID-19.