Кинескиот гигант за недвижности Евергранде има долг од дури 300 милијарди долари. Овој месец доаѓаат сериозни тестови (особено во врска со плаќањето купони за обврзници) кои ќе го дадат конечниот одговор дали ќе треба да банкротираат или барем некакво преструктуирање. Многу важни компании се плашат од лошо сценарио.

На пример, британската банка HSBC остварува дури 84 проценти од својот профит во Хонг Конг и Кина. Истото важи и за Standard Chartered. Двете финансиски институции се силно изложени на кинескиот сектор за недвижности со нивните заеми, HSBC со 17 милијарди долари или 1,5 проценти од имотот, пренесува SEEbiz.

Когона друго место би можел со себе да го пропадне колапсот на кинескиот конгломерат „Евергранде“

„Евергранде“ е една од најголемите кинески компании ангажирани во изградба и продажба на недвижен имот и оваа позиција на пазарот, меѓу другото, ја постигна со земање големи заеми од домашните банки.

Минатата недела стана јасно дека конгломератот, во кој работат околу 200.000 работници, нема да може да ги плати доспеаните долгови кон банките, што значи дека е во голема опасност од банкрот.

Евергранде, со седиште во Шенжен, во моментов работи на околу 1.300 проекти во дури 280 градови низ Кина, што би можело да предизвика колапс да остави повеќе од милион луѓе без покрив над главата и без деловни простории.

Целосното тонење на корпорацијата, која е котирана на берзата во Хонг Конг, ќе биде тежок удар за нејзините акционери, градежни подизведувачи и заемодавачи – околу 170 банки (и десетици други доверители), кои потоа ќе бидат принудени да ги рационализираат своите работења и намалување на кредитната поддршка за економијата, што би довело до негово забавување. Поради тој домино ефект, „Евергранде“ веќе беше наречен „Азиски Lehman brothers“ во медиумите од регионот, озлогласена компанија од Вол Стрит, чија експлозија ја започна (светската) финансиска криза во 2008 година, пишува РТС.

Засега најмногу страдаат кинеските градежни компании, меѓу кои има и такви чии акции во последните денови загубија 80 проценти од вредноста. Тие исто така се загрижени за можните последици од нарушувањето на пазарот на недвижности според стандардот на населението, бидејќи околу три четвртини од капиталот во сопственост на кинеските домаќинства е инвестиран во недвижен имот.

Тежок удар и за кинескиот фудбал?

Интересно е дека колапсот на „Евергранде“ може да има значително влијание врз кинескиот фудбал, кој се развива брзо во последните две децении, бидејќи таа корпорација е мнозински сопственик и главен спонзор на еден од најуспешните домашни клубови Гуангжу Евергранде , која е двократен шампион на азискиот континент.

Покрај тоа, компанијата ја поседува фудбалската академија, која се смета за најголема во светот, и гради атрактивен стадион во облик на лотос во 15-милионската престолнина на провинцијата Гуангдонг, Гуангжу, каде што е основана, за да биде најголема и најскапaтa во светот. дека неговиот проект предвидува дури 100.000 седишта и цена од 1,7 милијарди долари. Објектот треба да биде завршен до крајот на следната година – за Азискиот фудбалски шампионат, кој Кина треба да го организира во 2023 година.

Сепак, тоа не е само за фудбалот, бидејќи групата „Евергранде“, која е позната во најнаселената земја во светот по неколку популарни забавни паркови за деца, планираше да изгради три до пет монументални фудбалски стадиони со 80.000 до 100.000 места , што би било важен аргумент во обидот на Кина да биде домаќин на Светското првенство во иднина.

Оттука, колапсот на тој конгломерат, кој исто така произведува електрични возила и флаширана вода, може значително да ги попречи фудбалските аспирации на Кина: развојот на инфраструктурата и зајакнувањето на домашната фудбалска лига и националниот тим на земјата се проекти што се национален приоритет.

Неизвесна иднина

Многу аналитичари од Источна Азија веруваат дека, слично како во случајот со банките од Волстрит, кои ја започнаа глобалната финансиска криза во 2008 година, кинеската држава ќе застане зад запрениот џин и ќе гo зачува со парите на даночните обврзници за да го стабилизира финансискиот систем, градежништвото и реалната цена на пазарот на недвижности кои би се оштетиле во случај Евергранде да отиде под мразот. Веќе е позната логика дека одредени компании и банки се преголеми за да им се дозволи да пропаднат.

Меѓутоа, има и такви кои тврдат дека таквиот потег не би бил општествено прифатлив во Народна Република Кина, бидејќи тоа би значело дека општествениот имот се предава на приватна компанија која паднала во долгови од алчност, и кои се залагаат за само- отплата на долгот со продажба на големи недвижности.што во своето богато портфолио го има „Евергранд“. (Ова, сепак, ќе биде тешка задача, бидејќи веќе е јасно дека на групата и се заканува банкрот, што значи дека заинтересираните наскоро ќе можат да ги добијат тие имоти за многу помалку пари.)

Слично, мислењата се поделени за влијанието на евентуалниот банкрот на „Евергранд“. Додека некои гледаат како потенцијален поттик за нова финансиска криза не само во Кина и Источна Азија, туку и поради важноста на кинеската економија за светската економија – низ целиот свет, други веруваат дека тоа е само мало, минливо невреме на Кинезите и дека Владата ќе може да се справи со тоа на крајот.