Производителот на смарт телефони и телекомуникациска опрема Huawei Technologies минатата година го зголемил својот профит  за 28.1%.

 

Како што Компанијата соопшти  лани остварила добивка од 7,6 милијарди долари, што е значително подобро во однос на 2016 година, кога профитот бил зголемен за само 0,4 отсто поради растот на расходите за истражување и маркетинг.

Расходите за истражување и развој во 2016 години се зголемиле за 17,5 проценти, достигнувајќи 14,3 милијарди долари.

Според тоа вкупните минатогодишни приходи на Huawei се зголемиле за 15,7 отсто во однос на 2016 година, на 96,2 милијарди долари.

Компанијата со седиште во кинескиот град Шенжен, е трет најголем светски продавач на смартфони, веднаш по јужнокорејскиот Самсунг Електроникс и американскиот Епл.

Смартфон брендовите Huawei   и Хонор во 2017 година им испорачаа на купувачите 153 милиони апарати, чија вкупна продажба достигна 37,8 милијарди долари, што претставува зголемување