Hyundai напредува со развојот на летачки автомобили и верува дека може да започне да користи летачки такси-возила од 2025 година.

Храбрите прогнози за Ројтерс беа откриени од директорот за глобални операции на Hyundai и Северна Америка на Hyundai, Хозе Муноз, кој рече дека комерцијалните летови можат да бидат воспоставени до 2025 година Тоа е порано од претходно предвиденото, што сугерира дека Hyundai може да има летачки такси на големите американски аеродроми до 2028 година.

Летечките такси возила „Хјундаи“ покажаа претходно дека се всушност квадкоптери со батерии, а компанијата неодамна објави инвестиција од 7,4 милијарди долари во САД за производство на електрични возила и решенија за паметна подвижност, вклучувајќи летачки автомобили.

Базата на Hyundai за сообраќајни технолошки операции моментално е со седиште во Вашингтон, но исто така се планира да се отвори инфраструктура и на други места како што е аеродромот за патнички беспилотни летала во Велика Британија.

Иако некои веруваат дека тоа е технологија од далечна иднина, Муноз рече дека Хјундаи не сака да доцни. Се предвидува дека пазарот за мобилност на урбаната авијација може да вреди до трилион долари до 2040 година.

„Кога станува збор за идната технологија, никогаш не е рано. Пионерите се победници “, беше јасен Муноз.

Компанијата не само што сака да продава летачки такси, туку верува и во деловен модел кој вклучува развој на услуги и употреба на летачки автомобили за транспорт на комерцијален товар.

Во 2019 година, Хјундаи направи план да инвестира 1,5 милијарди долари за шест години во своја сопственост за летачки автомобили. Некои други производители како Тојота, Дајмлер и Geely исто така се заинтересирани за овој тип на возило.