Недостатокот на чипови предизвикан од пандемијата може да продолжи уште две години. Ова во интервју за BBC го изјави претседателот на IBM – Џим Вајтхурст, кој смета дека е потребно време за подобрување на ситуацијата. Според него, потребно е време, бидејќи со развојот на технологија, треба да се изградат фабрики за чипови и само тогаш можеме да чекаме за готови производи.

На крајот на краиштата, беа потребни неколку години пред да се изгради доволен капацитет за да се ублажат сите аспекти на недостатокот на чипови. IBM разви технологии за производство на чипови, кои потоа ги лиценцираше на компании како што се Intel, TSMC и Samsung. Компанијата неодамна објави дека успешно создала чипови од 2 nm, но ќе биде потребно време за масовно производство.

Многу компании се соочија со проблеми во производството поради недостаток на чипови. Тоа се интензивираше поради побарувачката во пандемијата за уреди како што се телевизори, конзоли за игри, компјутери и телефони. Ситуацијата влијаеше и на производителите на автомобили, кои мораа да го намалат производството на многу модели. Џим Вајтхурст истакнува дека IBM ќе бара алтернативни начини за задоволување на побарувачката на потрошувачите, но останува да видиме дали тие ќе го постигнат посакуваниот ефект.