Европската централна банка објави намалување на нејзините клучни каматни стапки за 25 базични поени. Ова е прво намалување на стапката од 2019 година, по девет месеци стабилно задржување, на кои му претходеше невиден циклус на зголемувања што започна во јули 2022 година. Што може да очекуваме понатаму и какви ќе бидат економските и монетарни последици од ова првично намалување на каматните стапки, коментира Веселин Бекјаров, главен дилер на валути во iBanFirst.
Иако намалувањето на стапката не е изненадувачки, иднината на монетарната политика останува неизвесна, забележува тој. Пазарот главно се фокусираше на нагорна ревизија на прогнозите за инфлацијата за 2025 година на 2,2%, што привремено го поттикна еврото во однос на доларот. Сметаме дека овие податоци не треба да бидат преекспонирани.

Повисоката инфлација од очекуваната главно се должи на зголемувањето на платите,
посилен раст, помала продуктивност и одржлива инфлација во услужниот сектор. За разлика од ситуацијата во САД, зголемувањето на платите во Европа не е компензирано со повисока продуктивност. Поради оваа причина, ЕЦБ останува внимателна.

Иако ова во голема мера ќе зависи од претстојните податоци за инфлацијата, се чини можно уште едно намалување на стапката за 25 базични поени во септември.

Сепак, инфлацијата најверојатно ќе биде попроменлива во наредните квартали,

затоа, циклусот на олабавување на монетарната политика може да се покаже неизвесен.

Во минатото, Европската централна банка имаше тенденција да ги намалува или зголемува каматните стапки на секој состанок. Ова сега ќе зависи од месечните објавени статистики, а исто така и од позицијата на Федералните резерви на САД, иако Кристин Лагард се обидува да не го признае тоа.

Првата пауза ќе се случи во јули, бидејќи во тој момент повеќе не се очекуваат намалувања на каматите.