Менаџерите се свесни дека реконструкцијата на Украина ќе бара огромна работа.

Илјадници компании се во низок старт да добијат работа во обновата на Украина како да е трка по злато, иако сѐ уште не се знае кога и како ќе заврши војната, пишува „Јутарњи лист“.

На сите им е јасно дека ќе се градат стотици, па и илјадници нови училишта, болници, станбени згради, патишта, железници, фабрики… А обновувањето на целата енергетска инфраструктура ќе биде буквално епска работа откако украинската енергетика инфраструктура стана главна цел на режимот на Путин.

На некој начин може да се каже дека се активира Маршаловиот план за Украина за кој се проценува дека може да чини од најмалку 138 до огромни 750 милијарди долари за разни зделки. Маршаловиот план беше американска програма за помош за Западна Европа по Втората светска војна. Факт е дека Украинската стопанска комора веќе изјавува дека Украина е „најголемото градилиште во светот“, а „Јутарњи лист“ пренесува дел од ставките од написот објавен во „Њујорк тајмс“ за подготовката на украинската инвестиција „Бура“ долго пред крајот на воените операции.

Иако сè уште не е јасно како точно ќе се финансира реконструкцијата на Украина (на пример, се истражува законитоста на користењето замрзнати руски средства во странство), голем број компании веќе се позиционираат да добијат работа на многу начини.

Повеќе од 300 компании од 22 земји се пријавија на само еден саем во Варшава, наречен „Обнови ја Украина“. За време на средбата во Давос, Украинската куќа беше најпосетувано место, каде што се разговараше за потенцијални инвестиции.

Без оглед на тоа што сѐ уште не се познати деталите за финансирањето на реконструкцијата, јасно е дека ќе има голема помош од разни дестинации, така што средбите на кои се разговара за украинските приоритети во реконструкцијата имаат посебна деловна тежина.

Така, повеќе од 700 француски компании се собраа на конференцијата организирана од претседателот Макрон, на тема украинска реконструкција. Финска, од друга страна, спонзорира вебинар со украински претставници, на кој фински компании ги претставија своите технологии и постојните решенија: монтажни куќи, трансформатори, прочистувачи на вода…

Клучното прашање за кое во моментот се разговара на ниво на неколку западни администрации и нивните бизнис- заедници заинтересирани за водење бизнис во Украина е кој ќе ги контролира парите во процесот на реконструкција, односно кој ќе плати, врз која основа и како?

Германија, на пример, најави создавање гарантен фонд за инвестиции во Украина. За истото размислува и Франција за зделки од над 100 милиони евра. Украинските власти најавуваат дека првите инвеститори во реконструкцијата ќе добијат посебен третман, но не е јасно што значи тоа.

Она што е сигурно, меѓу првите инвеститори во Украина ќе бидат оние компании што веќе имаа развиено бизнис таму пред војната, а сега во значителен број случаи се борат за чист опстанок на бизнисот.