Захари Хорвиц или Зак Авери, актерот чиј најголем успех е епизодната улога во филмот со Бред Пит, успеа да убеди толпа инвеститори да му дадат пари да ги купи правата за дистрибуција на филмовите. Хорвиc собра скоро 900 милиони долари во име на неговата компанија „1inMM Capital LLC“.

Актерот, фалејќи се со врските во големите филмски куќи, „им раскажа приказна“ на потенцијалните инвеститори дека се занимава со купување на филмски права, кои подоцна ќе ги продаде на Нетфликс и ХБО. Според еден од оштетените, кога го спомнал HBO, тој помислил „да, тогаш тоа е сигурна инвестиција“.

Хорвиц им вети на инвеститорите враќање на средствата во големи проценти, од 35% до 45%.

Кога приливот на нови инвеститори почна да пресушува, што во одреден момент секогаш се случува во понзи шемите, Хорвиц престана да им исплаќа профит на оригиналните инвеститори, објаснувајќи дека Нетфликс и HBO исто така му должат пари.

Во меѓувреме, тој уживаше во придобивките од неговата домашна работа и луксузниот живот со голем стил.

Според американските медиуми, на Хорвиќ му се заканува казна затвор од најмалку 20 години за измама, а кауцијата му е одредена на еден милион долари.

Понзи-шемата, која тој ја изврши, започна во 2014 година, а беше откриена неодамна.

Што е понзи шема?

Тоа е измама за инвеститори која ветува високи стапки на принос, со мал ризик за инвеститорите. Оваа измама носи приноси за раните инвеститори, а целта да се биде успешен е креаторот на шемата постојано да стекнува нови инвеститори.

Новиот приход се користи за исплата на првичните приноси на инвеститорите, означени како профит од легитимна трансакција. Кога поплавата од нови инвеститори ќе пресуши и нема доволно пари за да се свртат, шемата ќе биде изложена и откриена.

Најголемата Понзи-шема во историјата 
Берни Медоф, авторот на најголемата Понзи шема имплементирана во историјата, според некои извори, опфатила околу 20 милијарди долари за 20 години колку што траела шемата. „Полуофицијални“ податоци покажуваат дека 18 милијарди биле вратени на инвеститорите, и дека истата сума исчезнала, но она што е сигурно е дека никогаш нема да се знае точно колку пари имало во играта.

Мадоф е во затвор од 2009 година и има 82 години и издржува максимална казна затвор од 150 години. За него е снимен филм во 2017 година, Волшебникот од лаги, каде што го игра славниот Роберт де Ниро.