Индија стана најголемиот руски снабдувач на фармацевтски производи минатата година, со што ја пополни празнината што ја остави напуштањето на доминантните западни фирми од рускиот пазар, објави во понеделникот RBK, повикувајќи се на податоци собрани од RNC Farma.

Минатата година индиските производители го зголемија вкупниот извоз на лекови за три отсто и испорачаа речиси 294 милиони пакети лекови во Русија, заменувајќи ја Германија, која беше најголемиот снабдувач на Русија во 2021 и 2022 година, се вели во соопштението.

Минатата година Германија ги намали испораките на дрога во Русија за речиси 20 отсто на 238,7 милиони пакети, покажуваат бројките.

Многу западни фармацевтски компании суспендираа делови од нивниот бизнис во Русија кои не се сметаат за суштинска вредност поради конфликтот меѓу Москва и Киев.

Голем број големи меѓународни фармацевтски производители, вклучувајќи ги Ели Лили, Баер, Фајзер, МСД и Новартис, исто така ги прекинаа новите клинички испитувања во Русија.

Од друга страна, индиските фармацевтски компании ги прошируваат своите операции во Русија, вклучувајќи и заеднички проекти, наведува РБК.

Индиската фармацевтска индустрија е трета по големина во светот, според индиската влада, а земјата често се нарекува „аптека на светот“.

Минатата година, само Оксфорд лаборатории со седиште во Мумбаи ги зголеми своите испораки во Русија за 67 отсто на 4,8 милиони пакети, покажуваат податоците.