Според податоците на Triple-A, од 2023 година, Обединетите Арапски Емирати и Виетнам водат на листата на земји сo најголем процент на сопственост на криптовалути, додека Индија, Кина и САД се на врвот на листата во однос на вкупниот број на сопственици на криптовалути.

Стапките на сопственост на криптовалути во првите 10 земји се прикажани во табелата подолу, заедно со соодветните бројки за населението.

Индија би била на прво место со 93 милиони сопственици на криптовалути, а потоа следи Кина со 59 милиони и Соединетите Американски Држави со 52 милиони доколку се рангираат земјите според реалниот број на сопственици на криптовалути.

На глобално ниво, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) имаат најголем процент на сопственост на криптовалути. На владата на нацијата се смета дека особено ги поддржува криптовалутите, како што е забележано во Извештајот за крипто богатство на Henley & Partners за 2023 година.

Во Обединетите Арапски Емирати, Регулаторното тело за финансиски услуги (FSRA-ADGM) претходно издаде правила и прописи во врска со купување и продажба на криптовалути.

Емиратите се генерално многу отворени за нови технологии и веќе предложија нула даноци за сопственици и компании на криптовалути.

Крипто Советот за иновации тврди дека ослободувањето од данок за чувањето на биткоини во Виетнам ги прави пожелно богатство.

Високиот процент на сопственост на Виетнам може да се припише и на големата популација без банка во земјата (оние без пристап до финансиски услуги).

Алтернативен метод за добивање на овие услуги без зависност од конвенционалните банки може да се понуди преку криптовалути.