Статистичарите велат дека оваа година Индија ќе и се закани на Кина и ќе стане најнаселена земја во светот. Не само што населението на Кина се намали во 2022 година, туку и економските показатели се најлоши во последните 50 години.

Денес, „План Б“ стана, барем, неопходен чекор во развојот на деловната стратегија на секој бизнис. Повеќе од кога било во историјата на светската економија се доведуваат во прашање „безбедните“ деловни решенија и најмоќните пазари.

Пред неколку години, веројатно немаше да верувате дека производството и трговијата со Кина ќе бидат доведени во прашање, но токму тоа се случи. Поради бројните отежнувачки фактори што пандемијата ги донесе во меѓународната трговија и светското производство, глобалните производители и малите трговци ја започнаа својата потрага по алтернативи, а особено се истакнаа Здружението на нациите од Југоисточна Азија (АСЕАН) и Индија.

Овој регион секако не е ново откритие, бидејќи со децении на декларациите на производите читавте „Произведено во Виетнам, Тајланд, Камбоџа…“, но факт е дека сега дури и оние кои не се склони кон промена – станаа отворени за таквите алтернативи, објави Каматица. Индија е особено привлечна за извоз на рафинирана нафта, скапоцени камења, благородни метали, инженерство и машини, органски хемикалии, возила, фармацевтски производи, челик, железо, бакар, памук и кожа.