Индустријата за хеџ фондови „собра“ 127 милијарди долари минатата година, додека некои од најголемите фирми во кои трговците донесуваа одлуки за инвестиции – наместо компјутерите – остварија рекорден профит.

Tiger Global, кој генерираше 10,4 милијарди долари добивка за клиенти, се најде на првото место на глобалното рангирање на LCH Investments.

Второто место го освои Millenium Management, со 10,2 милијарди долари.

Во меѓувреме, Renneissance, основана од милијардерот и математичар Џим Симонс, испадна од најдобрите 20 а минатата година беше на третото место.

Некои од нејзините средства изгубија повеќе од 30% во 2020 година. Ова е уште еден знак дека дејствата избрани од луѓе се пред алгоритмите. И во 2021 година, акцентот е ставен на најголемите и најстарите хеџ фондови.

Многумина или заработуваа или губеа огромни суми пари, додека пандемијата го опустошуваше светот. Најголемиот од нив, Bridgewater Associates, загуби 12,1 милијарди долари.

Дваесет менаџери на ранг-листата контролираа околу 17% од глобалните средства на хеџ-фондовите и произведоа приближно 43% од профитот од 1,4 трилиони американски долари што индустријата го генерираше од самиот почеток на годината, според LCH.