Годишната стапка на инфлација во Аргентина надмина 250 отсто. Поточно, на почетокот на оваа година е забележана инфлација од точно 254,2 отсто.

На месечно ниво, цените во оваа јужноамериканска земја, која страда од тешка економска криза, во јануари пораснале за 20,6 отсто, објави државниот завод за статистика на земјата, Индек.

Медиумите пренесуваат дека, ако на пример дека минатата година во овој период 2 литри сок во продавница во Аргентина чинеле околу 150 динари, денеска тие два литра сок се поскапи за дури 381,3 динари.

Кај групите производи најголем раст имаа производите за лична нега, транспорт и комуникација. Така, Аргентина ја започна новата година со највисока инфлација во земјата од 1991 година кога страдаше од хиперинфлација.

Image

Инфлацијата во Аргентина моментално е една од највисоките во светот. Втората по големина економија на Јужна Америка страда од пренадуен државен апарат, ниска индустриска продуктивност и огромен удел на сивата економија во вкупниот број.