Стапката на инфлација во Аргентина достигна речиси 99 отсто, соопшти владата во Буенос Аирес, додека цените растат со најбрзо темпо во светот, а буџетите на работниците се преоптоварени бидејќи трошоците ги надминуваат платите.

Аргентина, која со години се бори со спирален раст на цените, забележа месечен пораст на инфлацијата од шест отсто во јануари, што беше во согласност со прогнозите, пренесува „Reuters“.

Годишната инфлација достигна 98,8 отсто, што е највисока од хиперинфлацијата во земјата во 1990-тите.

Галопирачката инфлација ја потресе економијата, принудувајќи ја централната банка да ги зголеми каматните стапки на 75 проценти. Левичарската влада на претседателот Алберто Фернандез се обидува да ги спаси своите шанси пред општите избори во октомври, но конзервативната опозиција води во анкетите, бидејќи Аргентинците ја обвинуваат владата за лошо управување и печатење пари.

Владата на Аргентина воведе ограничувања на цените на многу производи за да ја спречи инфлацијата, што многу жители го поздравија, но економистите се сомневаат дека може да го реши проблемот. Пред намалувањето на цената, владата ја промовираше својата политика како „решение за економската криза“.

Претседателот Фернандез го најави ценовното ограничување како програма за намалување на инфлацијата и постигнување стабилност на цените, со цел да се врати куповната моќ на населението, пренесува „Deutsche Welle“.