Главниот двигател на поскапувањето е поскапувањето на храната и горивата

Во ноември, инфлацијата во Шпанија остана на рекордно високо ниво. Втор месец по ред цените во земјата продолжуваат да го одржуваат највисокото ниво во последните 29 години, покажуваат најновите податоци на шпанскиот национален статистички институт, цитиран од Ројтерс. Порастот на цените беше поттикнат главно од растот на цените на храната и горивата.

Минатиот месец, индексот на потрошувачки цени се зголеми за 5,5% на годишно ниво, што е најбрза стапка на раст од 1992 година. За споредба, порастот во октомври изнесува 5,4 отсто.

Првичните прогнози, објавени кон крајот на ноември, требаше да ја забрзаат инфлацијата до 5,6%. Месечниот раст на показателот е 0,3%.

Храната и транспортот се зголемени за 3,3% и 13,5% на годишна основа, соодветно, соопшти институтот во подетално читање на податоците. Зголемувањето се должи на повисоките цени на горивата. Минатиот месец инфлацијата, без храна и енергија, забрза на 1,7% на годишно ниво. За споредба, во октомври пријавениот раст беше 1,4%.

Забрзувањето на инфлацијата ги загрозува изгледите за раст на земјата. Гувернерот на шпанската централна банка Пабло Хернандез де Кос во вторникот изјави дека забрзувањето на инфлацијата, проблемите со синџирот на снабдување и новиот раст во Европа ќе ја погодат шпанската економија и би можеле да предизвикаат мала надолна ревизија на прогнозите за растот за четвртиот квартал и почетокот на 2022 година.

Во меѓувреме, Европската централна банка (ЕЦБ) продолжува да тврди дека брзиот пораст на цените е привремен. Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, претходно овој месец изјави дека инфлацијата во еврозоната веќе го достигнала својот врв и наскоро би можела да почне да забавува, а овој процес ќе продолжи и следната година.