Со иновацијата на хрватската компанија „Монестик“, која ја создаде првата лиценца за франшиза за банкомати во Европа, сите од денес ќе можат да станат сопственици на банкомати.

Како што е објаснето во „Монестик“, активноста што претходно беше резервирана само за банки и финансиски институции благодарение на нивното решение, сега е отворена за секого: од угостители и сопственици на деловни активности до претприемачи заинтересирани за посилно вклучување во овој домен на финансискиот бизнис.

Цената на самиот банкомат е помеѓу 8.000 и 15.000 евра, а ситуацијата на пазарот каде сопствениците на атрактивни простори, претежно во туристички центри, можеа да го изнајмат својот објект за банкомат и за цена од 1.000 евра месечно покажува дека станува збор профитабилен бизнис каде многумина влегуваат.

Унгарците и Германците веќе „се во игра“!

Иван Душевиќ, директор на „Монестик“, посочува дека ова е финансиско-технолошко решение кое ги комбинира сите потребни протоколи и права за обработка на трансакции и ги поврзува банкоматите со глобалните издавачи на картички како што се Visa и MasterCard.

„Ова им овозможува на банкоматите да го прават она што го прават: прифаќаат картички и исплаќаат пари. Во исто време, на претприемачите им е овозможено лесно да станат сопственици на еден или повеќе банкомати и да се приклучат на ексклузивна компанија на даватели на услуги во финансиската индустрија “, вели Душевиќ, кој ја градеше својата кариера во меѓународни консултантски компании, и сега одлучи да го користи своето знаење да го трансформира финансискиот сектор во Хрватска.

Тој додаде дека оваа година „Монестик“ ќе започне со хрватскиот пазар, по што компанијата планира да се прошири во Европа. Бидејќи слична можност не постои на Стариот континент, компанијата соопшти дека тие веќе имаат побарувања за правата на франшизата од Унгарија и Германија.

Изградете го најголемиот ланец

Нивната крајна цел, како што и самите посочуваат, е да се изгради најголемиот ланец на франшизи со банкомати во Европа.

„Накратко, Монестик служи како врска помеѓу малите претприемачи и титаните на финансиската индустрија, како што се Visa или MasterCard, кои се основа на глобалните трансакции за плаќање. Сопствениците на продавници, маркети или други деловни простории ги поврзуваме со комплексните шеми на картичките и им овозможуваме да управуваат со сопствените банкомати “, заклучува Душевиќ.