Биткоинот забележува „пораст“ на количините меѓу своите нови институционални инвестициски производи – речиси 1.000 американски компании купиле ЕТФ фондови со кои се тргува преку берза.

Податоците од истражувачката компанија Santiment објавени на X (поранешен Твитер) на 16 мај покажаа дека дневниот волумен на биткоинот надмина 5 милијарди долари.

Биткоин ЕТФ забележа недостаток на перформанси од околу времето кога BTC/USD достигна највисоко ниво на сите времиња од 73.800 долари.

Како што открива Santiment, оваа недела седумте најголеми американски ETF успеале да управуваат со 5,65 милијарди долари во обем меѓу нив – најмногу од 24 март.

„Помина времето кога само китовите трупаа биткоини на синџирот“, напиша Santiment во коментарите, опишувајќи го волуменот како „покревање на големи пари“.

Реагирајќи, исто расположен бил и менаџерот на хеџ фонд Томас Кралоу, пишува Cointelegraph.

„Ова зголемување на трговската активност е многу позитивен показател за пазарот!, им кажа тој на следбениците за податоци.

Спот ЕТФ уживаа во враќањето во форма како што продолжува мај, со позитивни приливи секој ден оваа недела.

Дури и Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), претходно познат по значителни одливи, забележа скромна камата од вкупно 27 милиони долари и 4,6 милиони долари за 16 мај и 17 мај, соодветно, според извори, вклучително и инвестициската фирма со седиште во Велика Британија, Farside Kingdoms.

Покрај тоа, поднесоците од 13F сега покажуваат дека во првиот квартал, 937 американски компании имале изложеност на Bitcoin ETF. Спротивно на тоа, во текот на првиот квартал по сопственото лансирање, златниот ETF привлече само 95 компании.

Гледајќи од каде може да оди ценовната акција на BTC, трговската фирма QCP Capital забележа неколку фактори кои се усогласуваат за да поттикнат континуиран раст.

Во своето последно ажурирање испратено до претплатниците на каналот Телеграм, QCP забележа „вистинско институционално и суверено усвојување“, како и биткоинот кој сега излегува од периодот на преполовување.

„Имавме повеќекратни остри обновувања во форма на V секогаш кога биткоинот паѓаше под 60 илјади, што јасно го прави зона за купување“, се резимира.

Претходно, Cointelegraph објави зголемено верување дека BTC/USD е во пораст, со повици за нови највисоки вредности на сите времиња, па дури и за нивото од 95.000 долари што треба да се „освои“ наскоро.