Минатата недела глобалните инвеститори инвестираа 43 милијарди долари во акционерски инвестициски фондови и ЕТФ.
34,9 милијарди американски долари беа инвестирани во фондови финансирани од САД, според податоците на EPFR обработени од инвестициската банка “Jefferies”.

 

Американскиот индекс S & P 500 оваа година оствари вкупен принос од 3,2 отсто, додека MSCI World Index of Developed Markets оствари раст од 0,82 отсто.

 

Силната економија и раст на платите ќе го поддржи растот на цените на акциите на САД оваа година, според Голдман Сакс.