Финансиските пазари доживеаја мало нарушување на почетокот на јули како резултат на проширувањето на вирусот делта сој – од коронавирусот, и пред сè, имаше очигледно брзање кон безбедни обврзници во средината на минатата недела, што не е добар знак.

Ова е во спротивност со верувањето што ФЕД неодамна го „продаде“ – дека економијата ќе продолжи да закрепнува убаво и дека е неминовен почетокот на циклусот на покачување на каматните стапки (но не пред 2023 година). Во вторникот, приносот на десетгодишната американска обврзница падна за осум основни поени (втор најголем пад оваа година), а во средата движењата се интензивираа, така што приносот се лизна под 1,3 проценти, што е најниско во последните четири месеци.

Инвеститорите прибегнаа кон безбедни обврзници поради сè позагрижувачките податоци за распространетоста на делта верзијата на коронавирусот, што пак ги зголемува стравувањата дека есента ќе означи нови економски затворања. Покрај тоа, цените на обврзниците беа поттикнати (приноси надолу) со затворање на кратки позиции со одговорни инвеститори. Потребниот принос на 10-годишна германска обврзница, која во мај веќе беше скоро на позитивна основа поради забрзаната инфлација (сега повеќето луѓе навистина веруваат дека ова е привремен феномен), падна на минус 0,3 проценти.

Повеќето експерти, вклучително и BlackRock (најголемиот менаџер на средства), беа во негативно расположение за обврзници оваа година, но сега се чини сосема можно да веќе го видовме овогодишниот врв на потребните приноси (американска обврзница 1,77 проценти во март). Со зголемувањето на цените на обврзниците (и намалувањето на потребните приноси), сега ќе биде интересно да се следи што велат берзите.

Засега, индексите се уште се многу малку далеку од рекордот, но нервозата се зголемува, индексот на нестабилност на VIX (наречен исто така и индекс на страв) скокна за дури 15 проценти во четвртокот. На тој ден, одделни сектори претрпеа значително неделно ниво на пад. На пример, индексот на залихите за транспорт (што е многу чувствителен на деловните циклуси) падна за 3,3 проценти во четвртокот, најмногу од октомври.

Иако петокот донесе големо олеснување (Доу Џонс се искачи скоро за еден и пол процент), а индексите исто така направија мал чекор напред на неделно ниво, повторно се покажа неблагодарно да се предвидува во блиска иднина, бидејќи враќањето на епидемијата може да сврти сè . Во следните денови ќе се обрне внимание на првите објави за квартални деловни резултати.

Добивката на компаниите S&P 500 се очекува да се зголеми за 65 проценти во споредба со вториот квартал од минатата година, додека профитот на европските компании од индексот STOXX 600 треба да биде двојно поголем.