© Reuters. Iceland Found Another Way to Clean Up a Financial Crisis

Една економија, која во голема мера се трансформирала од длабочините на кризата.

Растот се искачи на 4 отсто во секоја од изминатите три години, а економијата се предвидува да се зголеми за 3,3 отсто оваа година, според податоците собрани од Блумберг.

Како Исланд закрепна од еден од најтрауматичните шокови што ги доживеа како нација за време на финансиската криза, вреди да се разгледа. Тоа се сведува на процес од три чекори што може да послужи како модел за тоа како нациите треба да се справат со следната финансиска криза, секогаш кога тоа би можело да биде. Сакам да го сумираме како три Ds: стандардно, девалвира, развива. Ајде да го разгледаме секој по возврат.

1. Стандардно ( Default ) : Првиот чекор беше да се дозволи неисполнување на долгот од 85 милијарди долари, акумулиран од страна на банките во земјата. Трите најголеми банки во Исланд – Glitnir, Kaupthing и Landsbankinn – имаа акумулирано обврски кои изнесуваат речиси 10 пати од бруто-домашниот производ на земјата. Беше едноставно незамисливо дека било каква финансиска помош би можела да биде можна, со оглед на загубите од околу 330.000 долари за секој маж, жена и дете на островот. Така, наместо да им даде на банките простор да се извлече од долгот преку реструктуирање и помош од страна на владата, Исланд едноставно ја укина помошта, овозможувајќи им да пропаднат. Резултатот беше болна реакција на неисполнувањата – исландската берза падна за 85 проценти – но многу побрзо следеше економско заздравување отколку во САД, со помалку несакани ефекти.

Исто така важно: земјата ги штити сметките на депозитите на Исланѓаните во банките. Странските инвеститори не беа толку среќни. И, владата прости долгови за една четвртина од населението. Како што известува Блумберг њус во 2012 година, “пристапот на Исланд кон справување со кризата ги стави потребите на населението пред пазарите на секој чекор”. Исланд направи и нешто друго: обвини банкарите (и некои владини претставници) дека го прекршиле законот , со повеќе од 28 случаи и 60 обвиненија.

2. Девалвирај ( Devalue ): Локалната валута, Кронерот, широко се сметаше дека е изгубен во екот на кризата. Тој се намали во вредност од две третини наспроти кошницата на меѓународни валути.

Тоа беше доволно за Исланѓаните – тие ја изгласаа владата на власт, и беше формирана нова партија и нов премиер. Новата влада беше подготвена да ја искористи колапсната круна во своја корист. Високиот суд на земјата им додели на должниците уште еден пауза, пресудувајќи ги тие заеми – во многу случаи хипотеки – индексирани на странски валути, дека биле нелегални. Тоа значеше дека домаќинствата немале потреба да ги враќаат долговите со круна што изгубила толку многу куповна моќ.

3. Развој ( Develop ): Се обидеше поинаков пристап за економскиот развој по поминувањето на кризата: туризмот. Од 2010 до 2017 година, бројот на туристи кои ја посетија Исланд се зголеми за речиси 400 проценти. Во 2003 година малку повеќе од 300.000 туристи ја посетија земјата. До минатата година тој број се зголеми на 2,2 милиони. Всушност, од 2010 година, туризмот стана “главен двигател на економскиот раст на Исланд, со бројот на туристи што ќе достигнат 4,5 пати повеќе од исландското население во 2016 година”, според ЦИА-овиот светски статистики. Не знам за многу други земји способни за управување со проширувањето на одржливата индустрија, како што е тоа. Сите тие посетители пумпаа пари во економијата: Земјата, која има дефицит на тековната сметка кој достигна повеќе од 130 милијарди крони во средината на 2008 година, сега има прилично конзистентен вишок.

Политичката економија ја опфаќа студијата за тоа како се делат ограничените ресурси. Аргументите во корист на спасувањето на американските банки за време на финансиската криза на Америка беа само еден сет на барања од страна на сопствени интереси за оние милиони даночни обврзници и американски долари. Имаше различни победници и губитници во спасувањата на САД; поинаков пристап би создал многу различен сет на победници и губитници.

Исланд ефективно го направи контра маинстримот, покажувајќи дека постои друг начин.