Според директорот на Агенцијата, Никица Бачовски, сите кои стекнале право на користење финансиска поддршка, во еден ден и без селекција ги добиваат средствата кои им следуваат.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска на 23.524 субјекти им исплати над 512,5 милиони денари субвенции.

Според директорот на Агенцијата, Никица Бачовски, сите кои стекнале право на користење финансиска поддршка, во еден ден и без селекција ги добиваат средствата кои им следуваат.

Станува збор за исплата на следните мерки: директни плаќања по обработлива земјоделска површина за сите поледелски култури освен тутунот, и за оваа мерка исплатени се 411,5 милиони денари. На сметките на малите земјоделските стопанства кои се дефинирани според историски плаќања за претходните три години исплатени се 54,5 милиони денари, додека кај сите кои имаат заклани амортизирани несилии во регистриран кланичен капацитет исплатени се над 46 милиони денари, информира Бачовски.

Агенцијата, нагласува директорот, како и досега ќе продолжи да биде партнер на земјоделците, а субвенциите ќе се исплаќаат согласно динамиката на нивната обработка од страна на службите.