За прв пат, земјите од Групата 20 најразвиени економии во светот постигнаа договор за заедничка рамка за преструктуирање на државните долгови, проценувајќи дека кризата со вирусот ковид-19 им отежнува на некои сиромашни земји да ги подмират своите обврски и им треба помош.

Бидејќи финансиите на некои земји во развој се многу напнати поради пандемијата „Ковид-19“, министрите за финансии на Г-20 објавија дека им е потребна поголема помош од сегашното привремено замрзнување на долгот, кое ќе биде продолжено до 30 јуни 2021 година, пренесува Ројтерс.

Големите доверители, вклучително и Кина, се очекува да ги следат заедничките упатства договорени во рамките на Г20, кои утврдуваат начини за намалување или презакажување на долгот што се смета за неодржлив.

Невладините организации проценија дека договорот требаше да отиде чекор понатаму со вклучување на земји со среден приход и обврска на приватните инвеститори да прифаќаат отписи.

Извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, го поздрави договорот, нагласувајќи дека усвоената заедничка рамка на Г20 за долг е „многу важен чекор“ кон подобрување на меѓународната структура на долг. Георгиева изјави дека другите земји, освен најсиромашните во светот, можат да се соочат со неодржливи долгови и рече дека кризата „не е завршена“.

Во пораката до претставниците на Г20, шефот на ММФ додаде дека заедничката рамка ќе ја зголеми веројатноста за учество на приватниот сектор.

Пандемијата ги влоши проблемите на најсиромашните земји, од кои 50 проценти сега се изложени на ризик од должничка криза или ги трпат првите знаци на нејзино влијание.

Кина, која учествуваше со 63 проценти од вкупниот долг кон Г-20 во 2019 година, не сакаше да ја признае потребата за целосен отпис или намалување на долговите.

Според новата рамка, земјите-доверители ќе преговараат заедно со земјата-должник, за што ќе се очекува да бараат управниците на приватниот сектор да продолжат под истите услови.

Оваа шема главно е позајмена од регулативите утврдени од Парискиот клуб, неформална група влади на претежно богати земји основана во 1956 година, што досега беше единствениот заеднички форум за преговори за преструктуирање на долгови.