Демохристијаните остануваат на прво место сила, но го изгубија мнозинството во регионалниот парламент

Исторически изборен провал в Бавария на партньорите на Меркел

Христијанско-социјалната алијанса, главниот конзервативен сојузник на Ангела Меркел, претрпе историска неуспешност на баварските регионални избори и дополнително ја ослабне владата на германскиот канцелар, објави АФП.

На регионалните избори, баварските гласачи ги казнија сојузниците на Меркел, објави АП, цитиран од БТА.

ХСЦ, сестринската партија на Христијанско-демократската унија (ЦДУ) на Меркел и нејзиниот коалициски партнер во сојузната влада, доминира во провинцијата уште од 1950-тите. Денес, тие добија 35,5 отсто од гласовите и остануваат прва политичка сила, но освоија 12 отсто помалку од изборите во 2013 година и го губат апсолутното мнозинство во регионалниот парламент.

Ова е најлошиот резултат на ЦСУ во Баварија, во чиј парламент партијата имаше апсолутно мнозинство во последните 56 години (со исклучок на пет) и управуваше големата германска покраина во текот на 61 година. Сега ХСЦ ќе мора да бара непријатна коалиција со една или повеќе други партии. “Ова е горчлив ден за Христијанско-социјалната унија”, рече неговиот генерален секретар, Маркус Блим.

Лоша вест за Меркел е дека и другиот нејзин партнер во германската владејачка коалиција – социјалдемократите, поднесуваат удар со добиените 9-10 проценти од гласовите, забележува AFP.

Профитабилни изборите се за Зелените, кои стануваат втора политичка сила со 18-19 отсто од гласовите, и екстремно десничарската Алтернатива за Германија, која е против Меркел и против имиграцијата и добива 11 отсто од гласовите. Независни конзервативци – Слободни баварски гласачи заземаат 11,5 отсто, а последните – слободни демократи имаат 5 отсто.

Можни партнери на ХЦЦ се слободни гласачи – локална централно-десничарска партија и слободни демократи, предвидува Асошиетед прес. Друга опција се Зелените, кои традиционално се противници на HSC, имаат послободен пристап кон миграцијата и се фокусираат на прашањата поврзани со животната средина.