Италија денеска планира да одобри нов пакет помош, вреден 14,3 милијарди евра, чија цел е да ги заштити компаниите и домаќинствата од наглиот пораст на трошоците за енергија и цените на производите за широка потрошувачка.

Италијанскиот премиер во оставка Марио Драги сака да го воведе тој пакет помош на веќе одобрените 33 милијарди евра, со кои од јануари ќе се намалат огромните трошоци за струја, гас и бензин.

Со предложениот пакет мерки се планира продолжување на постоечките мерки насочени кон намалување на сметките за струја и гас за домаќинствата со ниски приходи до четвртиот квартал од оваа година, како и намалување на т.н. давачка за „системски трошоци“.

Италијанската влада сака да го прошири кругот на оние со ниски и средни примања на кои би им исплатила бонус од 200 евра, а планирано е да го продолжи и намалувањето на акцизите за моторното гориво од 21 август на 20 септември.