Само неколку дена откако 150 милијарди американски долари беа избришани од пазарот на дигиталните добра, пазарот на криптовалути поврати значителни загуби. Во последните 24 часа пазарната капитализација на криптовалутите е зголемена за 5,2 проценти.

Биткоинот во моментов бележи раст од 4,2 проценти и според податоците на веб -страницата Коингеко, во моментов се тргува по цена од 44.093 долари.

Од друга страна, етереумот забележа раст од 9,7 проценти, а сегашната цена е 3.129 долари.

Постојат неколку објаснувања за брзиот раст што се случува во моментов. Од една страна, социјалната мрежа Твитер, во исто време кога Кина одлучи криптовалутата да ја прогласи за нелегална, обезбеди опција за плаќање за вашите омилени „инфлуенсери“, т.е. давање совети, во криптовалути.

Од друга страна, експертите и аналитичарите од ЈП Морган синоќа предупредија дека големите инвеститори пренесуваат средства од биткоини во етериум, што може да го објасни драстично повисокиот раст на вредноста на втората највредна криптовалута.