Германското деловно расположение изненадувачки се подобри во декември, иако водечката економија во Европа влезе во построга блокада на крајот на годината за да го задржи вториот бран на пандемијата на коронавирусoте, објави БНР.

Ова го покажуваат резултатите од неодамнешното деловно истражување на економскиот институт Ифо, кое се чини ги потврдува очекувањата дека новите строги анти-епидемиски мерки нема да имаат негативно влијание врз бизнисот како за време на првиот lockdown пролетта.

Индексот на институтот Ифо, заснован на месечно истражување на околу 9000 компании и утврдување на нивото на деловната клима во Германија, нагло се искачи во декември на 92,1 поен од 90,9 поени во ноември, во услови на просечни очекувања на пазарот за влошување на расположението на бизнисот за трети страни. последователен месец на ниво од 90,0 поени. Во првата анти-епидемиска блокада во земјата во април, индексот падна на 74,3 поени, што претставува рекорден месечен пад и најниско ниво од обединувањето на Германија во 1990 година.

Индексот за мерење на тековните услови на деловна активност се зголеми во декември на 91,3 од 90,0 поени претходниот месец, додека индексот на идните деловни очекувања на Институтот Ифо за следните шест месеци се искачи на 92,8 поени од 91,8 поени во ноември. , што е знак на слабеење на песимизмот и покрај вториот бран на пандемијата Ковид-19.

„Компаниите беа позадоволни од нивната деловна состојба“, рече претседателот на Ифо, Клеменс Фуест. „Тие гледаат на првата половина на следната година со помалку скептицизам. Сепак, сегашната блокада сериозно влијае на некои сектори, но германската економија како целина покажува отпорност “.

Силниот раст продолжува да го бележи индексот на деловната клима во индустријата (скок на +8,9 поени во декември од + 4,0 поени еден месец порано), со извесно подобрување на услугите (на -0,4 од -, 31 поен) и во трговијата на мало (до +0,3 од -4,0 поени), додека индексот на деловната клима во градежништвото се стабилизира на ноемвриско ниво од -0,5 поени.

Германија воведе тешка блокада на 16 декември, принудувајќи ги сите несуштински компании да престанат да тврдоглаво го зголемуваат големиот број на инфекции со коронавирусот и високата стапка на смртност.

Во врска со ова, Институтот Ифо соопшти дека само 20% од анкетираните компании ги испратиле своите одговори откако Германија се одлучи за построга блокада минатиот викенд.

Ова ново заострување на ограничувањата заради КОВИД-19 значи дека економската активност ќе остане слаба на почетокот на следната година пред да се зајакне во вториот квартал.