Пред почетокот на тргувањето во Њујорк, фјучерсите за американскиот индекс на акции забележаа раст од 0,61%. Инаку, сите три индекси на њујоршката берза силно паднаа во петокот. Дау Џонс изгуби 572 поени, додека S & P500 порасна за 2,19% и затвори на 2604,47 поени. Амазон (-3.2%) и Виза (-3.16%) не беа вклучени меѓу губитниците, а немаше победници. Од почетокот на годината, индексот падна за 2,59%.

Ger30

Германскиот индекс расте со околу 12295 поени, или 0,43% .  Победниците се Дојче банка (+ 3,29%) и Дојче берза (+ 2,05%), а губитниците BMW (-0,4%) и Дајмлер (-0,26%).

Злато

Цената на златото е ослабена за време на првиот дел од европското тргување. По силното зголемување на цената на жолтиот метал по разочарувачките податоци за пазарот на трудот во САД објавени во петокот, денешната цена на златото е во благ корективен нагорен тренд. Сепак, тензиите на трговските односи меѓу САД и Кина и објавувањето на белешки од претходниот состанок на Федералните резерви во средата, може дополнително да предизвикаат флуктуации на цената во овој валутен пар. Во текот на претходната европска трговија, цената на златото опадна за 0,32%.

Сурова нафта

Во текот на првиот дел од европското тргување, цената на суровата нафта расте. По цена на овој енергенс ослабе речиси 2% во петокот и со ослободување на извештаи Бејкер Хјуз, кој покажа зголемување на бројот на нови бунари , цената на овој енергенс сега е во благо повлекување. Оваа недела ќе биде интересна за суровата нафта, како и покрај редовните извештаи во САД, ќе бидат објавени месечни билтени од ОПЕК и Меѓународната агенција за енергија. Во текот на претходната европска трговија, цената на суровата нафта се зголеми за 0,79%.

EUR / USD

Овој валутен пар се наоѓа во тесен опсег на осцилации пред пладне. Ова утро го разочара трговскиот биланс на Германија. Имено, вишокот беше многу помал од очекуваното. На околу 13:55 часот, еврото се разменува за 1,2283 долари, што укажува на зголемување на евро за 0,02%.

GBP / USD

За време на поголемиот дел од европското тргување, британската фунта е во фаза на зајакнување во однос на доларот. Во утринските часови, податоците од пазарот на недвижности во Велика Британија беа подобри од очекуваното. На околу 2:00 часот, британската фунта се разменува за $ 1,4118, што значи слабеење на доларот во однос на фунтата за 0,21%.

USD / JPY

Американскиот долар зајакна во однос на јапонскиот јен за време на првиот дел од европското тргување. Слабеењето на американската валута по разочарувачките податоци од американскиот пазар на труд во петокот, е запрен денес. Од друга страна, тензиите во трговските односи меѓу САД и Кина би можеле да создадат зголемена нестабилност во девизниот курс на овој валутен пар. Во текот на претходната европска трговија, американскиот долар зајакна во однос на јапонскиот јен за 0.17%.

EUR / GBP

Еврото  ослабе против британската фунта во текот на првиот дел од европското тргување.  За време на актуелната европска трговија, еврото ослабе во однос на британската фунта за 0,13%.

AUD / USD

Австралискиот долар ослабе во однос на американскиот долар за време на првиот дел од европското тргување. Тензиите меѓу САД и Кина не се бришат. Во четвртокот, американскиот претседател Доналд Трамп нареди разгледување дополнителни царини од 100 милијарди долари кон втората економија во светот. Ова имаше негативно влијание врз австралискиот долар како валута на економија ориентирана кон извоз. Во текот на претходната европска трговија, австралискиот долар ослабе во однос на американскиот долар за 0,27%.

Биткоин

.Биткоинот  забележа остар пад, ги поништил сите добивки од петокот, кога беше објавено дека Џорџ Сорос го менува својот став кон криптовалутите и дека неговите хеџ фондови инвестираат во пазарот на криптите.

Околу 14 часот, цената изнесуваше   околу 6670 долари.

S & P500