S & P500

Американскиот пазар на акции забележа раст во вторникот. Најголем пораст бележат компаниите од технолошкиот сектор, потрошувачката и основните материјали. Од победниците, Џенерал Електрик (+ 3,57%) и Голдман Сакс (-1,65%) изгубија. Денес, Американ Експрес и Морган Стенли ги објавуваат своите квартални резултати. На крајот на азиското тргување, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа раст од 0,19%.

Ger 30

Германската берза во вторникот забележа пораст од 1,57%. Најголема добивка беше забележана од компаниите од базната индустрија, технолошкиот сектор и фармацевтската индустрија. Најголемата добивка беше забележана од Bayer AG (+ 2,76%), а најмалиот дел беше забележан од Merck (+ 0,27%).

Злато

Цената на златото е ослабена за време на азиската трговија. Намалувањето на тензиите на Блискиот Исток, како и отсуство на остра реторика на прашањето на трговските односи меѓу САД и Кина, имаат влијание на инвеститорите дека нивните барања се насочени кон поризични инвестиции. Сепак, имајќи предвид дека трговскиот спор меѓу САД и Кина се уште е присутен, можното воведување на нови тарифи може да го зголеми ризикот на финансискиот пазар. На крајот на азиското тргување, цената на златото е околу 1,345.40 долари, што претставува слабеење од 0,31%.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зајакна. Цената на ова гориво во моментов е под влијание на падот на цената на суровата нафта, што беше објавено вчера од извештајот на американскиот Институт за нафта. Имено, минатата ноќ овој институт објави дека залихите на сурова нафта се намалени за -1,047 милиони барели. Иако омекнаа тензиите во врска со кризата во Сирија,  присутна на пазарот на енергија е загриженоста за евентуалното повторно воведување на американските санкции врз Иран, што може да го наруши нормалното снабдување на нафта од регионот. Денес во 16:30 часот, американската влада ќе известува за резервите на сурова нафта, што може дополнително да се одрази во цената на ова гориво.

 

 

EUR / USD

Еврото зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес, во 11:00 часот во ЕУ, ќе се објави индексот на потрошувачки цени (CPI), а денес исто така ќе се одржи состанок на Еврогрупата, што може да се одрази во еврото. Во САД, повеќе претставници на федерални резерви ќе зборуваат во попладневните часови и навечер, што исто така може да се одрази и на девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиското тргување, еврото се разменува за 1,2376 долари, што е заработка од 0,05%.

GBP / USD

Британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Вчерашните претежно позитивни податоци од пазарот на труд и одредени шпекулации дека уште повисоки референтни каматни стапки во Велика Британија се можни во текот на втората половина од годината, го поддржуваат растот на британската валута. Денес, во 10:30 часот, Индексот на трошоците на животот (CPI) ќе биде објавен во Велика Британија, што може да се одрази во девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиското тргување, фунтата се разменува за 1.4296 долари, што претставува зголемување од 0,05%.

USD / JPY

Американскиот долар зајакна во однос на јапонскиот јен за време на азиското тргување. Вчерашните позитивни податоци за пазарот на недвижности во САД, со намалувањето на тензиите на Блискиот Исток, помогнаа за зајакнување на американската валута. Сепак, позитивни податоци од трговскиот биланс на Јапонија беа објавени ова утро, што може да се одрази на девизниот курс на овој валута пар. Исто така, за време на попладневните и вечерните часови, САД ќе имаат повеќе функционери на федерални резерви, кои исто така може да се рефлектираат во девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиската трговија, американскиот долар разменува 107,36 јапонски јени, што претставува зголемување од 0,32%.

EUR / GBP

Еврото слабее во однос на британската фунта за време на азиската трговија. Денес во 10:30 во Велика Британија ќе биде објавен индексот на потрошувачки цени (ЦПИ) до половина час подоцна истиот показател ќе биде објавен и во еврозоната, што може да предизвика зголемување на цената и флуктуациите во девизниот курс . Исто така, денес, состанокот на Еврогрупата, ќе се одржи во текот на денот. На крајот на азиското тргување, еврото се разменува за 0,8656 британски фунти, што претставува слабеење од 0,03%.

AUD / USD

Австралискиот долар ослабе во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Вчерашните белешки од претходниот состанок на Резервната банка на Австралија покажаа, меѓу другото, дека оваа институција смета дека понатамошното зајакнување на австралиската валута би можело да има негативен ефект врз австралиската економија. Во САД, повеќе претставници на федерални резерви ќе зборуваат во попладневните и вечерните часови, што би можело да го одрази курсот на овој валутен пар. На крајот на азиското тргување, австралискиот долар се разменува за 0,7768 долари, што претставува слабост од 0,01%.

Биткоин

За време на азиското тргување, цената на биткоинот се зајакна.