Извозот на стоки од еврозоната падна во март најмногу од летото на пандемијата 2020 година, а увозот, исто така, нагло се намали, покажаа податоците на Европскиот завод за статистика. Извозот на стоки од 20-члената економија е намален во март за 9,2 отсто во однос на истиот период лани, пресмета Еуростат, најсилниот од август 2020 година. Во февруари речиси стагнираше, а во јануари порасна за 0,6 отсто, објави Хина.

Извозот на стоки во еврозоната падна уште посилно во март, за 12,4 отсто, приближно двојно посилен од февруари. Во март еврозоната значително го намали увозот на стоки, за 12 отсто во однос на истиот месец лани. Во февруари падна за 8,3 отсто, а во јануари за 16,1 отсто. Увозот на стоки во еврозоната потона за 12,6 отсто, исто така приближно двојно посилен од февруари. Трговскиот биланс на еврозоната со светот во март покажа суфицит од 24,1 милијарди евра, што е за 26,2 отсто поголем од истиот месец лани.

Во првите три месеци од годинава извозот на стоки од еврозоната е зголемен за 0,5 отсто во однос на претходните три месеци, додека увозот е намален за 2,4 отсто, покажуваат податоците на Европската статистичка служба.