Се очекува САД да извезат земјоделски производи во вредност од скоро 32 милијарди американски долари во Кина во фискалната 2021 година, што завршува на 30 септември, што е рекордно највисоко ниво, соопшти во четвртокот американското Министерство за земјоделство.

Бројката е за 4,5 милијарди долари повисока од претходната ноемвриска прогноза на Министерството. Ова се должи на силните пратки во првиот квартал и растот на продажбата во Кина.

„Извозот во октомври-декември достигна рекордни 14,4 милијарди долари, најмногу поради залихите на соја, пченка, сорго, пченица и памук. Силната продажба на многу од овие производи одржуваше високо ниво, особено оние на пченка, кои достигнаа невидени нивоа “, велат од Министерството.

Кина се очекува да остане најголемиот пазар за земјоделски производи во САД, по што следат Канада и Мексико.

Генерално, извозот на земјоделски производи од САД за оваа година се очекува да достигне 157 милијарди долари, што е за 5 милијарди долари повеќе од ноемвриската прогноза.