Извозот на злато од Русија во периодот март-мај годинава се зголеми за 11 пати во однос на истиот период лани – на 4,2 милијарди долари.

Се зголеми за осум пати во тонажа, што е поврзано со растот на цените на скапоцените метали и со фактот дека Банката на Русија престана да го купува, според истражувањето на меѓународната ревизорска компанија „ФинЕкспертиза“.

„Оваа пролет извозот на злато се зголеми во цената скоро 11 пати – за 986 проценти, односно на 4,2 милијарди долари, додека во однос на тонажаta, обемот се зголеми за повеќе од осум пати, на 68,7 тони. Приходот од продажба на злато надвор од границите на Русија може да се спореди со приходот од извозот на природен гас (неговиот извоз се намали за 56% за три месеци од оваа пролет, на 4,2 милијарди долари). Тоа е поврзано со цената на златото и со фактот дека Банката на Русија престана да го купува овој скапоцен метал, така што главните места на трговијата беа странските пазари “, се наведува во истражувањето на Спутник.

Според динамиката на раст на извозот на скапоцени метали и скапоцени камења, златото го зазеде првото место.

По златото се вештачките или реконструирани скапоцени камења (зголемување од 93 проценти во вредност), платина, други предмети изработени од скапоцени метали (за 20 проценти, тоа се предмети за техничка или лабораториска употреба, како и бисери и скапоцени камења кои се се користи како украс при правење разни артикли, на пример кога правите чанти) и сребро.

Извозот на платина се зголеми за 26 проценти на 1,64 милијарди американски долари, извозот на дијаманти опадна за 73 проценти на 300 милиони долари, додека извозот на сребро порасна за 18 проценти на 73,6 милиони долари.

Пазарниот удел на скапоцените метали, скапоцените камења и нивните производи, според анализата за трите месеци од оваа пролет, е осум проценти, а истиот беше продаден во странство за 6,2 милијарди долари. Извозот на овие категории се зголеми за нешто повеќе од двојно во однос на минатата година, кога извозот на скапоцени метали во пролетта 2019 година беше 2,9 милијарди долари, а уделот во вкупниот извоз беше три проценти.

Во пролетта 2020 година, од Русија беа извезени 1,18 илјади тони скапоцен товар, една година порано – 1,24 илјади тони. Главниот удел на пазарот во таа категорија на производство е окупиран од злато (66% во вредност), а потоа следат платина (26%), дијаманти (пет проценти) и сребро (еден процент). Сите други предмети за извоз на скапоцености сочинуваат два проценти.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение до редакцијата на БанкоМетар.мк