Ерата на ниска каматна стапка во Европа, која е скоро десетина години, ќе продолжи уште долго време, според извршниот директор на Ерсте банка, Андреас Трајхл.

Ова ќе продолжи „во следните 10 до 15 години“, изјави банкарот пред економските разговори на Форумот Алпабах.

Политиката на ниска каматна стапка на Европската централна банка (ЕЦБ) „повеќе не нуди заработка“ на каматните стапки, вели шефот на групата Ерсте.

Поради ситуацијата со каматната стапка и нивните навики за инвестирање, Австријците минатата година изгубија повеќе од пет милијарди евра средства. Поради недостаток на пазар на капитал во Австрија – оттука и недостаток на алтернативни инвестиции – „сè се претвори во недвижен имот“, рече Трајхл. Дури и многу богати луѓе инвестираат во станови и домови.
„Затоа, просторот за живеење е толку скап што младите семејства веќе не можат да си го дозволат тоа“.

Трајхл се залагаше за изнаоѓање алтернативни инвестиции со висок приход, така што цените на недвижностите повторно ќе паѓаат.

Банкарот повика на реформа на постојниот економски систем, велејќи дека пазарната економија мора да биде достапна за што е можно повеќе луѓе ширум светот.

„Ако тоа не се случи, капитализмот ќе е конечно застарен“, рече Трајхл во панел дискусијата  „Капитализам и демократија – борбата за моќ?“ во планинското село во Тирол, Алпабах. Треба да им дадете можност на младите луѓе да соберат богатство. Но, тоа е „многу, многу тешко да се постигне“ со нулата каматни стапки.

Економската големина и моќта на американските технолошки компании – како „Епл“, „Фејсбук“, „Гугл“, шефот на групата Ерсте ја опиша како „застрашувачка“ и „неверојатна“. „Премногу сила од една страна е нездраво“.

Откако Европа не успеа во биотехнологијата, фин-технологијата, вештачката интелигенција и социјалните медиуми, ЕУ мора да постигне глобално лидерство во производите од зелена технологија. „Тоа ќе биде масовна индустрија и Европа сè уште може да го преземе водството“, рече Трајхл.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк